Lees hier wat een polyester golfplaat is

Golfplaat

In dit artikel leggen we uit wat polyester golfplaten zijn. Eerst wordt er ingegaan op wat polyester is. Vervolgens geven we de redenen van de vorm van een golfplaat. Dit artikel sluit af met de verschillen tussen polyester en andere materialen, en waarom voor golfplaten polyester wordt gebruikt.

Wat is polyester

In het geval van polyester golfplaten praten we over polyester dat vaak een mengsel is van niet verzadigde polyester en styreen. Aan dat vloeibare mengsel wordt een verharder toegevoegd. Uit de chemische reactie ontstaat een harde kunststof. Vaak wordt glasvezel toegevoegd voor meer stevigheid. Harde polyester wordt behalve voor golfplaten, het onderwerp van dit artikel, bijvoorbeeld gebruikt voor boten en auto’s. Polyester wordt echter ook in een flexibele vorm gebruikt. Dat polyester wordt thermoplastisch genoemd en wordt geproduceerd in de vorm van filamenten. Voor kleding worden die vaak gemengd met katoen.

Wat is een golfplaat

Golfplaat wordt gebruikt in de bouw, bijvoorbeeld voor schuttingen, maar met name ook voor daken. De naam golfplaat komt van de typerende golvende vorm. Die vorm heeft de volgende twee redenen. Ten eerste geleidt die de neerslag die op het dak valt. Golfplaten worden deels over elkaar heen gelegd en door de golfvorm is het dak lekvrij. Ten tweede geeft de golfvorm de plaat meer sterkte. Een gebogen vlak weerstaat een kracht die aan de bolle kant erop wordt uitgeoefend beter dan een plat vlak. De golfplaten worden op een houten of metalen raamwerk geschroefd. Van de gebruikte schroeven zorgen de vorm van de kop en een pakking ervoor dat er geen water naar binnen lekt. Bovendien worden die schroeven op het hoge deel van een golf geplaatst.

Materialen

Golfplaten worden van diverse materialen gemaakt. We praten dan niet alleen over polyester, maar ook over vezelcement, bitumen, staal, PVC en polycarbonaat. Golfplaten die zijn gemaakt van twee laatstgenoemd materialen en van polyester zijn doorzichtig, en worden op daken gebruikt om te kunnen profiteren van het zonlicht, bijvoorbeeld voor carports en serres. PVC is het goedkoopste van de drie transparante materialen, maar is nogal kwetsbaar. Polycarbonaat is sterker dan polyester en laat meer licht door. Toch wordt voor golfplaten polyester veel gebruikt, vanwege de lage kosten. Polyester wordt ook op rollen geleverd. Omdat temperatuurverschillen weinig invloed op dit materiaal hebben, zijn grote oppervlaktes ervan geen probleem.

Bron: https://daglichtdirect.nl/