De zomer komt eraan; kijk hier wat voor soort horren er zijn

Paarse bloem op witte mand

Wanneer de zomermaanden in aantocht zijn, is het zaak om te zorgen dat je helemaal klaar bent voor het zonnige weer en al het andere wat bij de zomer komt kijken. Warm weer is mooi, maar betekent ook dat je in huis te maken kunt krijgen met ongedierte, zoals wespen of bijen. Gelukkig kun je, door het plaatsen van horren of shutters met een geïntegreerde hor, iets aan de overlast door ongedierte in de zomer doen. Maar welke soorten horren zijn er zoal als je op zoek bent naar insectenwerende, stijlvolle én praktische raambekleding? In dit artikel lees je alles over de soorten horraambekleding en -deuren die er momenteel verkrijgbaar zijn en wat hun specifieke voordelen en nadelen zijn. Doe er je voordeel mee en ga ook goed voorbereid de zomer in!

Hordeuren: de belangrijkste soorten en hun voordelen

Zoek je een geschikte hordeur of een losse hor die je voor een achterdeur of tuindeur kunt hangen? Dan kun je kiezen uit drie hoofdsoorten deuren. De bekendste variant is de losse lamellenhor. Het voordeel hiervan is dat deze voordelig geprijsd is en gemakkelijk voor een bestaande achterdeur gemonteerd kan worden. Verder kun je met een lamellenhor gemakkelijk in en uit huis lopen. Een nadeel van dit type hor is dat bij veel heen en weer lopen insecten de gelegenheid krijgen om toch nog binnenshuis te komen. Een andere en fraaiere optie is het kopen van een rolhordeur. Bij dit type hordeur rol het gaas van de hordeur op in een cassette aan de zijkant van de deur. Dit systeem is zowel aan de linkerkant als rechterkant van een deurpost te monteren. Prettig is verder dat je een rolhordeur zowel kunt gebruiken als normale deur, maar ook in een schuifpui. Een minpunt van een rolhordeur is het feit dat er troep en smeer in de geleider op de vloer kan komen, waardoor de deur naar verloop van tijd minder goed kan gaan schuiven. Ten slotte kun je nog gaan voor een plissé hordeur. Dit is een deur met ingebouwd gaas, dat automatisch in en uit elkaar schuift bij het openen of sluiten van de deur. Een plissé hordeur houdt ongedierte perfect buiten de deur (letterlijk dus!) en is visueel prachtig in combinatie met shutters. Deze hordeuren kunnen in elke gewenste stand gezet worden. Verder is fijn dat ze er strak en elegant uitzien en, afhankelijk van het kozijn, exact op maat te maken zijn.

Horramen: drie varianten om uit te kiezen

Als je voor een horraam gaat, zijn er drie varianten om uit te kiezen. Populair is tegenwoordig het hor draai-kiepraam. Dit type hor kan zonder montage aan de buitenzijde van een raam geplaatst of in het kozijn aangebracht worden. Vaak heeft de hor klittenband, waarmee deze vastgezet kan worden. Naast dit type hor, zijn er nog hor dakramen. Deze kunnen in zolderkozijnen voorgemonteerd worden. Prettig is dat deze horvariant gecombineerd kan worden met verduisterende stof of met shutters. Ten slotte kun je nog gaan voor een plissé raamhor. Deze horren zijn erg flexibel in gebruik en zien er eigentijds en elegant uit!